…sau de ce cred ca guvernul Croitoru are sanse treaca prin parlament, ba inca sa mai si reziste pana la urmatoarele alegeri parlamentare.
Acum, ca tot le-am prins gustul, haideti sa ne mai instalam inca o data in fotoliu, sa ne aprindem o pipa, si sa ne punem la treaba micile celule cenusii. Traian Basescu si-a facut mutarea: l-a impins in fata pe Lucian Croitoru care, de asteptat, a declarat ca isi doreste inca de cand era mic un guvern politic. Ba mai mult, spre deosebire de Johannis, n-a ezitat in a-si expune masurile pe care doreste sa le impuna pe termen lung. Intrebarea lui Cocosila se impune de la sine: “Domnule, pe ce te bazezi?” Doar PNL si PSD au declarat din capul locului ca nu vor accepta acest guvern. De unde, prin urmare, atata incredere? Haideti sa ne gandim.
A. Pentru inceput, UDMR – precum in bancul cu gaina care se impiedica - incepe sa dea semne de oboseala de la atata opozitie si se declara dispusa la negocieri. Banuiesc ca intr-o situatie asemanatoare se afla si parlamentarii “celorlalte minoritati”. Avem aici deja un scor potential mult mai strans decat in cazul motiunii de cenzura (unde, oricum, au existat cativa defectori – nu multi, dar au existat). Haideti sa ne imaginam cam cati oameni ar fi dispusi sa “defecteze” in conditiile unui scor strans. E vorba aici de dilema prizonierului, bine-cunoscuta amatorilor de game theory: daca nu defectez eu, o va face cel de langa mine. Guvernul Croitoru ar avea, asadar, sansa sa treaca chiar si in aceste conditii.
Acestea sunt, insa, arsice. Partea interesanta de-abia acum urmeaza.
B. Ce se va intampla daca Croitoru, bine sfatuit, va alege, pe spranceana, oameni din PSD si PNL a caror competenta in domeniile respective nu poate fi usor atacata, oameni care vor spune “da” acestei propuneri indecente? (De buna seama, daca nu exista asemenea oameni – ceea ce ma indoiesc – ne intoar