La numai un an dupa ce statul a fost nevoit sa cheltuiasca sute de miliarde de dolari pentru a scoate din moarte clinica sectorul financiar, cele mai puternice banci si firme de servicii financiare din Statele Unite se pregatesc sa acorde angajatilor plati record in valoare de aproximativ 140 de miliarde de dolari (94,7 mld. euro), scrie The Wall Street Journal (WSJ).
Angajatii din cadrul a 23 dintre cele mai importante banci de investitii, fonduri de hedging, companii de administrare de active si burse de marfuri se pot astepta sa castige chiar mai mult decat au castigat in anul de varf 2007, conform unei analize a rapoartelor pe prima jumatate a acestui an si a estimarilor de venituri pana la sfarsitul anului realizate de cotidianul american.
Valoarea totala a platilor si beneficiilor din cadrul firmelor tranzactionate pe bursa analizate de WSJ urmeaza sa urce cu 20% de la nivelul de 117 de miliarde de dolari inregistrat anul trecut si sa depaseasca cele 130 de miliarde de dolari acordate in 2007. In acest an, angajatii din cadrul companiilor respective vor castiga o suma medie estimata la 143.400 de dolari (96.970 de euro), in crestere cu aproape 2.000 de dolari fata de 2007.
Avansul platilor reflecta rapida revenire a firmelor de pe Wall Street la veniturile de dinaintea crizei. In pofida ritmului lent de crestere a economiei si a unei rate a somajului care se apropie de 10%, aceste firme au fost impulsionate de o crestere a pietei de actiuni, de dezghetarea pietelor de credit, un volum in crestere de tranzactii si de efectele inca resimtite ale diferitelor programe guvernamentale de sustinere.
Avansul reflecta in acelasi timp increderea in crestere a multor firme de pe Wall Street ca pot din nou remunera consistent talentele de top, in special odata ce vor fi returnat fondurile primite de la stat.
Pana acum, autoritatile si legislat