Indecizia grupului Voestalpine de a investi in regiune intr-o otelarie gigantica cu o capacitate de 5 milioane de tone de otel anual a deschis oportunitati pentru investitorii mai mici pentru a construi noi otelarii in Romania.
Criza si cererea scazuta de pe piata nu-i sperie, in ultimele luni unii dintre ei facand pasi importanti in acest sens, mizand pe o revenire a pietei de otel pana la finalizarea lucrarilor.
Consumul aparent de otel din Romania ar urma sa urce anul viitor cu 4,4%, potrivit Organizatiei Mondiale a Otelului, dupa ce anul acesta a inregistrat un declin drastic, de 43,2%, la 2,72 mil. tone metrice.
Grupul siderurgic indian Liberty, detinut de fratii Raj Gupta si Alok Gupta, a cumparat recent un teren de 10 hectare de la Primaria Oltenita si este in proces de obtinere a autorizatiilor de constructie a unei otelarii cu o capacitate de 500.000 de tone anual ce ar urma sa fie finalizata in 2011. Investitia se ridica la circa 150 mil. euro.
"Investitia este la nivel de proiect. In prima etapa se vor crea 300 de noi locuri de munca si este un mare avantaj pentru zona aceasta pentru ca din '90 incoace a fost intr-o cadere continua si s-ar reface zona industriala. Au achizitionat recent un teren de 10 hectare de la primarie, au mai luat vreo 5-6 hectare de la turnatorie (fosta Turol Oltenita - n.red.) si vor sa mai cumpere si de la Navol Oltenita. Pentru noi investitia aceasta este o speranta", a declarat Cercel Florian, viceprimarul Oltenitei.
Reprezentantii Transdanube Industries, compania prin care Liberty a intrat pe piata locala si care a cumparat in 2007 activele turnatoriei Turol Oltenita, spun ca cine este un strateg bun stie ca o uzina de acest gen nu se construieste mai devreme de doi ani de zile si ca daca incepeau productia acum, aveau dificultati mari ca restul jucatorilor de pe piata. Ei nu au dorit sa ofere alte