O criza prelungita ar putea slabi vocea Romaniei in UE Afisat la 18:43
O criza prelungita ar putea slabi vocea si influenta Romaniei in UE, iar daca sistemul politic este predispus instabilitatii trebuie luata in considerare reforma constitutionala, este de parere George Dura, expert la Center for European Policy Studies (CEPS).
"Politicienii din Romania trec pur si simplu printr-un proces de invatare. Este prima oara cand o motiune de cenzura impotriva unui guvern are succes dupa 1989. Asta inseamna ca este o situatie cu care politicienii nu s-au mai confruntat, iar acum ei invata cum sa gestioneze acest nou context politic", comenteaza situatia politica din Romania George Dura, cercetator al think tankului Center for European Policy Studies (CEPS) din Bruxelles.
In acelasi timp, este important ca "un astfel de instrument politic puternic, precum motiunea de cenzura, sa nu fie folosit numai pentru a marca puncte electorale".
In ceea ce priveste modul in care actuala instabilitate politica va afecta pozitia Romaniei in UE, Dura a atras atentia asupra unor aspecte esentiale.
"UE nu se implica in afacerile politice interne ale statelor membre cat timp nu este amenintat sistemul democratic si statul de drept, astfel ca nu va exista din partea UE o critica in acest sens. Cu toate acestea, o criza prelungita ar putea slabi vocea si influenta Romaniei in UE. Acest lucru ar fi destul de grav, in contextul posibilei intrari in vigoare a Tratatului de la Lisabona, cand trebuie alese functii importante precum presedintele UE si ministrul de externe al UE, de exemplu", a declarat analistul CEPS.
Intrebat daca exista o tendinta de instabilitate politica in Europa de Est - avand in vedere ca in 2009 au existat schimbari si caderi de guvern in UE in Cehia, Letonia, Ungaria - George Dura a accentu