In intreaga lume, cel putin 1,6 miliarde de femei traiesc in mediul rural, in conditiile in care, in loc sa tina pasul cu modernismul care si-a pus amprenta pe societatea actuala, se confrunta cu grave probleme - de la saracie acuta la acces dificil la educatie si servicii medicale. Si asta cu toate ca joaca un rol-cheie in productia si asigurarea alimentelor. Pentru a aduce in atentia guvernelor si a publicului larg aceste aspecte, a fost infiintata Ziua mondiala a femeilor din mediul rural, care este marcata in 15 octombrie, cu o zi inainte de sarbatorirea Zilei mondiale a hranei. Departe de imaginea idilica…
In lume, cel putin 1,6 miliarde de femei traiesc in mediul rural, iar majoritatea dintre acestea lucreaza in agricultura. Nivelul de trai al acestora este, in majoritatea cazurilor, sub medie - dupa 1970, potrivit portalului World Rural Women’s Day numarul femeilor de la sate care traiesc in saracie s-a dublat -, asta desi prin munca lor se produce mai mult de jumatate din cantitatea alimentelor de pe piata mondiala.
Pentru rolul-cheie pe care il au femeile de la sate in productia si asigurarea alimentelor, dar si pentru a atrage atentia opiniei publice si a guvernelor din intreaga lume asupra problemelor cu care se confrunta acestea, s-a decis ca Ziua mondiala a femeilor din mediul rural sa fie marcata, anual, in 15 octombrie, cu o zi inainte de sarbatorirea Zilei mondiale a hranei. Ideea acestei sarbatori a luat nastere in cadrul Conferintei Natiunilor Unite de la Beijing, in septembrie 1995, la propunerea organizatiilor The International Federation of Agricultural Producers, Associated Country Women of the World, Network of African Rural Women Associations si Women’s World Summit Foundation.
Prin marcarea acestui eveniment se urmareste pe de o parte atragerea atentiei asupra acestei categorii sociale, iar pe de alta, sensibilizarea atat a g