O hotărâre de guvern din 1994 spune că trebuie să avem temperaturi sub 10 grade Celsius trei nopţi la rând, pentru a avea caloriferele calde. Sursa: Codrin PrisecaruSursa: EVZ
1 /.
Mulţi români au tremurat în case, în ultimile nopţi, din cauza temperaturilor cu minus. Dârdâiala nefericiţilor care depind de CET-uri, dar şi a celor care nu-şi permit să pună în funcţiune centralele termice sau aparatele de aer condiţionat - cei care au locuinţe dotate cu astfel de sisteme -, de frica facturilor bombastice, readuce în discuţie o dezbatere la fel de veche ca anotimpurile.
Când e prea frig şi pentru cine? Cum împaci cele două mari categorii tradiţionale de vecini: pensionarii care se învelesc cu două pături în loc să aibă datorii şi tinerii care sunt dispuşi să plătească mai mult, numai să nu mai tremure în papucii de casă.
Caloriferele României se încălzesc după o lege veche de 15 ani. Potrivit Hotărârii de guvern 425/1994, regiile pot da căldură de bună voie doar când sunt temperaturi medii sub 10 grade Celisus, timp trei zile consecutiv, între orele 18.00 şi 06.00. Dacă, în schimb, ţi-e frig două zile la rând, iar în cea de-a treia sunt 11 grade C, ţi se încălzeşte caloriferul doar dacă se decide la nivelul asociaţiei de locatari, obligată să facă o cerere în acest sens la regia de termoficare.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, spune că avem o legea primitivă pentru anul 2009: „Nu poţi să fii condiţionat de unul şi altul ca să beneficiezi de confort în casa ta. Normal ar fi ca, dacă vreau căldură, să deschid robinetul şi să-mi încălzesc caloriferele”. Pentru asta, însă, sistemul de termoficare trebuie reabilitat. „In frastructura e depăşită, nu rezistă 24 de ore din 24”, punctează el.
Ca să amendăm legea ne trebuie repartitoare
Locuitorii Capit