SIF-urile dispuneau la data de 30 septembrie de lichiditati in valoare de 165,5 mil. euro, cele mai ridicate din ultimii ani atat ca valoare, cat si ca pondere in active, cu toate ca 2009 a fost unul dintre cei mai buni ani din punctul de vedere al randamentelor care se puteau obtine pe Bursa.
Astfel, de la inceputul trendului de crestere, in urma cu sapte luni si pana in prezent, valoarea principalului indice al pietei, BET, a urcat cu 140%.
SIF-urile au facut achizitii minore pe Bursa in acest an, cele mai notabile fiind cumpararile realizate de SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia la producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti.
SIF-urile au preferat in schimb sa-si plaseze o parte din bani anul acesta in instrumente sigure, cu venit fix, sau fonduri de investitii monetare.
Valoarea disponibilitatilor SIF-urilor s-a redus cu circa 6,3 mil. euro in septembrie, desi acestea au continuat sa inregistreze profit si luna trecuta. Evolutia s-a datorat cel mai probabil faptului ca SIF-urile au inceput in aceasta perioada plata dividendelor catre propriii actionari.
Cele mai mari ponderi ale lichiditatilor in activele nete le inregistrau la 30 septembrie SIF Oltenia si SIF Moldova, cu 14,4% si respectiv 14,1%. De altfel, SIF Oltenia, cea mai lichida dintre SIF-uri, are suficienti bani in cont ca sa preia integral Banca Carpatica, evaluata in prezent la circa 50 mil. euro.
SIF Oltenia a inregistrat dupa primele noua luni un profit net de 198,1 mil. lei (46,6 mil. euro), in crestere de peste 2,4 ori fata de aceeasi perioada din 2008, in timp ce castigul net al SIF Transilvania s-a majorat cu 70% in perioada similara, pana la 123,7 mil. lei (29,1 mil. euro), potrivit raportarilor lunare transmise Bursei.
SIF Banat-Crisana a raportat dupa primele trei trimestre un profit net in crestere cu 28,6%, de 112,9 mil. lei (26,6 mil. euro).
Sin