Greu de spus acum daca Lucian Croitoru are sanse sa alcatuiasca un guvern politic, care sa primeasca votul de investitura al parlamentului. Cartile sunt in mana UDMR, care si-a nuantat deja pozitia si se arata dispusi la dialog cu premierul desemnat, pentru stabilitate si depasirea crizei.
Daca maghiarii trec de partea lui Lucian Croitoru, este posibil sa faca acelasi lucru, pana la urma, si minoritatile, iar noul guvern ar mai avea nevoie de doar 14 voturi pentru a fi investit. Nu e mult deloc, avand in vedere spectrul anticipatelor care da frisoane oricarui parlamentar.
Cinci parlamentari liberali de-abia au fost exclusi din partid pentru indiscipina la motiune. PSD are mari motive de a fi demoralizat vazandu-se anexat la premierul lui Crin Antonescu, adica exact al candidatului care-l poate opri pe Mircea Geoana in turul I. Oare grupul Mitrea, de exemplu, ce va face?
Urmeaza asadar 10 zile de negocieri dure, conduse cel mai probabil chiar de presedinte, si, poate, chiar un apel la Curtea Constitutionala. Este posibil ca oarecum implicat in negocieri sa fie, cu mare discretie, si guvernatorul BNR, satul de incompetenti la Palatul Victoria si fericit sa aiba la guvern omul lui, devenind, astfel, poate cel mai puternic om din Romania.
Dincolo de acest razboi insa, o batalie la fel de grea se consuma in plan electoral, la nivelul imaginii. Este un razboi al brandurilor grele, atasate candidatilor la presedintie.
Klaus Iohannis este premierul lui Crin Antonescu. El este brandul nemtesc cu tot ceea ce inseamna el in acceptiunea romaneasca, de la seriozitate si prosperitate, la Mercedes si Carol I. Are si avantajul unei adevarate legende la Sibiu, deci al notorietatii.
Lucian Croitoru, premierul lui Traian Basescu, este brand BNR, ba chiar mai mult, este brand Mugur Isarescu. De cand i-a fost anuntata