Tot mai multe posibilitati de a preveni boli grave le sunt prezentate parintilor. Virusul gripei de tip nou A/H1N1 este un astfel de exemplu. Si, totusi, cand e vorba de a-ti vaccina copilul, oricat ai dori sa previi nu e atat de simplu. Responsabilitatea care apasa pe umerii parintelui este imensa. HotNews.ro a discutat cu psihoterapeutul Ileana Radu, din Timisoara, pe acest subiect.
Ileana Radu este psihoterapeut si medic primar pediatrie si medicina familiei. Este fondator si director al Institutului de Terapie Familiala si Practica Sistemica din Timisoara. Din 2003 coordoneaza programe de formare in terapie familiala si este membru al European Association of Family Therapy si al International Family Therapy Association. Si-a completat studiile în domeniul psihoterapiei familiale sistemice sub egida ”Unite Hospitaliere Sainte –Marie”, Clermond Ferrand, Franta si a Institutului Anthropos-Atena.
HotNews.ro: Exista o anxietate a parintilor legata de vaccinarea propriilor copii. Care considerati ca sunt cauzele?
Dr. Ileana Radu: Categoric ca exista o anxietate a parintilor legata de vaccinari. Cea mai comuna cauza este faptul ca exista reactii la vaccinuri. Tipul de reactie variaza in intensitate si gravitate. Parintii se documenteaza din ce in ce mai mult, internetul fiind o sursa de informatie dintre cele mai accesate.
Fondul problemei ar putea fi si tipul de comunicare medic-familie in care medicii incearca un alt model de colaborare, adica parteneriat in asumarea responsabilitatii. Familiile au fost educate intr-un model paternalistic in care medicul trebuie sa isi asume responsabilitatea complet. Cand li se sugereaza ca exista riscuri, din punct de vedere medical rezonabile, devin dintr-o data anxiosi.
HotNews.ro: Cat de mare este presiunea pusa asupra parintilor in momentul in care decizia de a-si vaccina sau nu copi