"ARTICOLUL 103
(1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament." - Constitutia Romaniei.
Sarim peste partea cu majoritatea unui singur partid, nu exista. Toata discutia are legatura cu logica. Din punct de vedere matematic cuvintele "in urma" nu inseamna ca decizia Presedintelui are o legatura cauzala cu consultarile.
Din punct de vedere al limbajului comun, "in urma" presupune o relatie de cauzalitate, matematic inexistenta, care presupune ca Presedintele trage o concluzie logica in limbajul comun, ca tine cont de respectivele consultari.
De asemenea, in limbajul comun este presupusa o legatura care face tranzitia ideii de majoritate de la partid la o majoritate compusa din partide. Ea, intr-o logica matematica, nu exista.
Din punct de vedere absolut logic, neexprimat in limbajul comun, Traian Basescu are dreptul sa propuna pe oricine si trebuie, doar formal, sa se consulte cu partidele. Nu cred ca poate cineva sa conteste asta.
Din punctul de vedere al limbajului comun, cel in care ne exprimam, Traian Basescu incalca bunul-simt cand nu tine cont de consultari. Nu eu sunt in masura sa fac diferentierea intre spiritul si litera legii. Spiritul este limbajul comun, litera este logica rece.
Orice sistem uman este imperfect. Ca si Constitutia Romaniei. Ca si sistemul electoral. Sa-l citam pe Traian Basescu "PSD este castigatorul moral al alegerilor, iar PD-L este castigator de facto, avand mai multe mandate in Parlament decat social-democratii."
Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru. "ARTICOLUL 103
(1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru,