Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a editat un ghid al serviciilor financiare „Nu semnaţi cu ochii închişi”, în care românii sunt învăţaţi care sunt capcanele unui credit şi la ce să fie atenţi atunci când iau decizia să ia bani de la o bancă.
În plus, primesc îndrumări inclusiv cei care sunt restanţieri la bănci. Pentru a evita surprizele neplăcute, nu semnaţi un contract financiar fără să-l citiţi cu atenţie. Dacă nu faceţi acest lucru, puteţi afla prea târziu că acel contract conţine comisioane suplimentare sau costuri pe care nu vi le permiteţi.
Paşii de urmat înainte de a lua credit
Realizaţi un plan de buget înainte de a lua un credit şi apoi vedeţi dacă vă permiteţi rambursarea plăţilor.
Faceţi un sondaj cu cea mai bună ofertă – ratele dobânzii variază de la o bancă la alta.
Alocaţi un timp corespunzător – deciziile rapide pot fi costisitoare.
Citiţi cu atenţie contractul financiar înainte de a-l semna.
Nu semnaţi până când nu aţi chibzuit bine toate variantele.
Comparaţi dobânda anuală efectivă (DAE) din oferta dumneavoastră cu cea a altor instituţii creditoare – veţi avea o imagine a celei mai bune oferte.
Nu acordaţi atenţie numai ratei lunare – calculaţi suma totală pe care o veţi plăti – suma împrumutată, dobânda şi toate celelalte comisioane.
Insistaţi să obţineţi propriul vostru exemplar al contractului de credit.
Nu ignoraţi problema dacă nu mai puteţi plăti
Dacă sunteţi în situaţia de a nu mai putea plăti creditul luat la o bancă, nu ignoraţi problema. Trebuie să contactaţi creditorii de îndată ce realizaţi că nu puteţi să faceţi rambursările agreate. Explicaţi ce problemă aveţi şi cum propuneţi să o rezolvaţi.
În plus, este bine să calculaţi un buget săptămânal sau lunar. Acest lu