Dacian Cioloş se bucură de sprijinul Franţei, iar Wilhelm Molterer este susţinut de Germania şi Finlanda.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a întâlnit ieri, la Viena, cu premierul austriac Werner Faymann şi vicepremierul Josef Pröll, pentru a discuta despre comisarul austriac pentru agricultură, urmând ca în două săptămâni să-şi definitiveze echipa, scrie portalul Österreich24, citat de NewsIn.
Potrivit acestuia, guvernul austriac va face lobby pentru ca fostul ministru al agriculturii, Wilhelm Molterer, să devină comisar pentru agricultură, poziţie sprijinită de Germania şi Finlanda. Popularii austrieci (ÖVP), partenerul minoritar de guvernare, au dreptul de a da comisarul, iar vicepremierul popular Pröll i-a promis fostului ministru al agriculturii, Wilhelm Molterer, că îl va trimite la Bruxelles, cel mai probabil pentru portofoliul agriculturii, notează presa austriacă, amintind că Austria a mai deţinut în anii ‘90 acest portofoliu, iar experienţa de ministru a lui Molterer l-ar califica pentru această funcţie, deşi Barroso ar fi dat semnale că ar prefera o femeie.
În prezent, Austria are drept comisar pentru relaţii externe şi de vecinătate pe fostul ministru de externe, Benita Ferrero-Waldner, care şi-ar dori al doilea mandat. Germania şi Finlanda au semnalizat deja că ar susţine Austria pentru portofoliul agriculturii, scrie cotidianul OstÖsterreichische Nachrichten în pagina on line.
Suntem cei mai duri oponenţi
Cotidianul consideră că România este „cel mai dur oponent“ pentru această poziţie, căci se bazează pe sprijinul Franţei. Însă, este puţin probabil, comentează OÖ Nachrichten, ca Barroso să decidă cui îi va rezerva Agricultura.
Componenţa noii Comisii Europene depinde în mare parte de preşedintele ceh Vaclav Klaus, care încă nu a finalizat procedura de ratificare a Tratatului de la L