Cu o investiţie de peste 500.000 de euro, un întreprinzător din Olt a reuşit să pună bazele uneia dintre cele mai moderne ferme de vaci de lapte din Oltenia. Construită la standarde UE, ferma are doar doi angajaţi.
În timp ce majoritatea fermierilor din România continuă să crească animalele în curte, fără apă curentă şi cu foarte multă muncă, un întreprinzător din Olt a decis să urmeze exemplul fermierilor europeni. La marginea localităţii Izvoru, comuna Găneasa, a ridicat una dintre cele mai moderne ferme de vaci de lapte din regiune, care are un grajd cu dotările aferente (boxe pentru creşterea vacilor şi a viţeilor, sală de muls pentru opt vaci, sistem de colectare a dejecţiilor, platformă dejecţii etc.), fânar, siloz, puţ forat care asigură apa curentă. La acesta se adaugă un sistem de hrănire a animalelor care permite distribuirea în mod dozat a alimentelor - fiecare văcuţă primeşte zilnic o anumită cantitate de mâncare (stabilită în prealabil). Aceasta este recunoscută de sistem cu ajutorul unui microcip ataşat animalului. Astfel, dacă nu mănâncă întreaga cantitate la o masă, o primeşte ulterior. Pe de altă parte, dacă vrea o cantitate mai mare decât raţia zilnică, nu mai primeşte în plus. Şi sistemul de muls este special - aparatele măsoară grăsimea laptelui, proteina conţinută, precum şi calitatea şi cantitatea acestuia. În plus, depistează eventualele boli ale ugerului. „Ideea înfiinţării unei ferme la standarde europene ne-a venit pentru că aveam o suprafaţă de 800 de hectare de teren pe care le cultivăm şi nu aveam unde să desfacem toată cantitatea produsă. În 2006, am accesat bani europeni prin SAPARD, iar investiţia s-a ridicat la 500.000 de euro, din care 250.000 de euro - bani nerambursabili. Este o afacere în care se implică atât administratorul, Cristian Drăguloiu, cât şi tatăl său. Ferma are o capacitate de 50 de vaci de lapte şi este do