Francezii îi spun "Asterix, le Galois". Noi românii ar trebui să-i spunem Asterix Galul. Generaţia mea, adică a celor care au în jur de 50 de ani, cît are şi Asterix, îl ştiu încă de pe vremea comunismului, cînd un superb film de desen animat francez a fost difuzat prin anii 70 pe ecranele româneşti, "Asterix şi Cleopatra". La împlinirea a 50 de ani, francezii ţin să-l sărbătorească aşa cum trebuie: prin expoziţii, animaţii de stradă, spectacole şi colocvii.
Francezii îi spun “Asterix, le Galois”. Noi românii ar trebui să-i spunem Asterix Galul. Generaţia mea, adică a celor care au în jur de 50 de ani, cît are şi Asterix, îl ştiu încă de pe vremea comunismului, cînd un superb film de desen animat francez a fost difuzat prin anii 70 pe ecranele româneşti, “Asterix şi Cleopatra”.
Cine este Asterix, deci? Este un erou din antichitatea galo-romană, invincibil şi dotat cu două mari mustăţi blonde, şi care, împreună cu Obélix şi cu o întreagă bandă de prieteni, îi bate pe romani de nu se văd.
Din 1959 încoace, cînd a fost creat de desenatorii Albert Uderzo si René Goscinny, Asterix a devenit unul dintre cei mai faimoşi eroi de benzi desenate din lume. 33 de albume au fost scoase de atunci în Franţa, al 34 urmînd să apară pe 22 noiembrie. În cei 50 de ani de viată Asterix a reuşit să-şi îmbogăţească editorii, care au vîndut în lume 325 de milioane de albume, şi să reziste nu numai împotriva romanilor ci şi… împotriva Hollywood-ului.
Asterix are deci 50 de ani şi francezii ţin să-l sărbătorească aşa cum trebuie: prin expoziţii, animaţii de stradă, spectacole şi colocvii. Mai multe despre povestea lui Asterix, în cronica insolită semnată de Matei Vişniec
Francezii îi spun "Asterix, le Galois". Noi românii ar trebui să-i spunem Asterix Galul. Generaţia mea, adică a celor care au în jur de 50 de ani, cît are şi Asterix, îl ştiu încă de pe vremea co