Aproape jumătate dintre avocaţii Baroului Galaţi nu-şi plătesc contribuţiile la bugetul asigurărilor de sănătate Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) se confruntă în acest moment cu o situaţie fără precedent. Deoarece nu şi-au achitat contribuţia la Fondul unic al asigurărilor de sănătate, 164 de avocaţi şi 15 notari publici sunt pasibili de măsura executării silite. “Este vorba de 15 notari care au datorii totale de 58.272 lei şi 164 de avocaţi cu restanţe de 503.307 lei. Deja nouă avocaţi sunt cu proces pe rol, iar 10 sunt în acest moment în procedură de executare silită” , a precizat Olimpia Buzia, directorul Casei Judeţene de Pensii de Asigurări de Sănătate Galaţi.
Suma cea mai mare pe care o are un avocat de plătit este de 59.498 lei, în acest caz începându-se şi executarea silită, iar următorul pe listă are datorii de 37.357 de lei. În această situaţie critică se află şi un cabinet notarial, care a acumulat datorii de 33.700 lei. Restanţele sunt vechi din 2007.
Părerile avocaţilor sunt împărţite
Cei mai mulţi dintre avocaţii contactaţi ne-au spus că nu au datorii şi că îşi plătesc la timp contribuţiile. Au fost însă şi cazuri în care au refuzat să comenteze.
„Cum să nu plătească? Nu este de conceput aşa ceva. Nu este de conceput aşa ceva. Eu nu am datorii la Casa de Asigurări de Sănătate. Avocaţii trebuie să-şi achite contribuţiile.
Că nu beneficiază de asistenţă medicală când au nevoie, este altă discutie şi trebuie să reacţioneze la momentul respectiv” , ne-a declarat avocatul Romică Artene.
„Criza ne-a afectat pe toţi, dar ăsta nu e un motiv să nu ne plătim dările către stat” , susţine şi avocatul Iulia Dorin.
Sunt şi cazuri de avocaţi care au dat în judecată Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pe motiv că le-au fost calculate greşit cont