O dieta fara carne iti poate imbunatati viata, insa trebuie sa stii cum sa o urmezi corect, pentru a-ti aduce numai beneficii. Printre acestea se numara un risc mai mic de moarte in urma bolilor de inima, nivel mai mic al colesterolului si o incidenta redusa a diabetului, obezitatii si cancerului - insa ca sa te asiguri de aceste beneficii, trebuie sa te pregatesti temeinic, pentru un regim vegetarian "ca la carte".
Publicatia US News a gasit sase trucuri de urmat daca vrei sa devii vegetarian.
Defineste ce intelegi prin vegetarian
Sunt o multime de variatii ale dietei vegetariene. Cea mai stricta este cea care elimina total din alimentatie orice fel de produs animal, inclusiv untul si ouale. Unii se mai cearta inca daca sa excluda sau nu mierea de albine. O dieta mai usoara este cea in care sunt permise ouale si lactatele.
In fine, pe ultima treapta se afla cei care aleg sa reduca, nu sa elimine complet, din dieta lor, produsele din carne. Alegerea uneia din aceste variante este o decizie strict personala, dar e bine sa stiti inca de la inceput la ce va inhamati.
Fereste-te de "caloriile goale"
Unii vegetarieni sunt obezi, din aceleasi motive care determina obezitatea printre cei care mananca carne. Asa ca feriti-va sa inlocuiti mancarurile bogate din punct de vedere nutritional cu "calorii goale" - cum ar fi cartofii prajiti (doar sunt legume!). Cea mai sanatoasa dieta vegetariana este bazata pe multe legume si fructe proaspete, nuci si seminte. Nu uitati totusi si de proteine, varianta vegetala- tofu sau fasole.
Inlocuiti carnea
Contrar credintei populare, nu este foarte greu pentru vegetarieni sa aiba suficiente proteine in alimentatie. Ca si sursa de proteine, 30 de grame de carne si un sfert de cana de fasole gatita sunt aproximativ echivalente. Soia si quinoa sunt ambe