Averea cumulată a celor mai bogaţi americani ar putea fi depăşită de cea a milionarilor asiatici până în 2013, arată o prognoză lansată de Merrill Lynch şi compania de consultanţă Capgemini Financial Services.
Odată cu ieşirea din criza economică, averea bogaţilor din zona Asia-Pacific (persoane cu cel puţin 1 milion de dolari) ar urma să crească mai repede decât a milionarilor din orice altă parte a lumii. Dacă trendul se menţine, valoarea totală a activelor deţinute de milionarii americani ar fi depăşită de averea milionarilor asiatici până în 2013.
Potrivit Merrill Lynch/Capgemini, averea cumulată a tuturor milionarilor s-ar situa în jurul valorii de 48,5 miliarde de dolari în 2013. Elita Asiei va deţine 13,5 miliarde iar americanii 12,7 miliarde. Arvind Sundaresan, director de vânzări pentru Capgemini în zona Asia Pacific, spune că prognoza este alcătuită pe baza datelor economice şi a ratelor de creştere economică înregistrate de cele două ţări, dar şi prin intervievare unor manageri.
Chiar dacă proiecţia s-ar adeveri, nu însemnă că Bill Gates (40 miliarde de dolari) îşi va pierde prea curând poziţia de cel mai bogat om din lume. Dar pe măsură ce economiile estice, împinse înainte de China, ies din criza economică, trimit tot mai mulţi asiatici în clasamentele celor mai bogaţi oameni din lume. China livrează pe piaţă noi milionari cu o viteză uimitoare. În 2004, existau doar 3 miliardari în această ţară, potrivit clasamentului celor mai bogaţi 1000 de chinezi, realizat de Hurun. În 2009, sunt 130 de miliardari în China, doar în 2008 formându-se 29 de miliardari. Prin comparaţie, SUA are 359 de miliardari.
Primul în clasamentul Hurun este Wang Chuanfu, fondatorul BYD, un constructor chinez care produce maşini electrice. Wang are o avere estimată la 5,1 miliarde de dolari, dar partea interesant