Legea privind comercializarea produselor alimentare, promulgata la jumatatea acestei saptamani, nu este pe placul retailerilor, iar unii producatori se tem ca toate costurile pe care acum le suporta ei prin diferite taxe vor fi transferate in pretul final. Alti producatori spun insa ca retailerii vor fi nevoiti sa-si optimizeze cheltuielile si ca produsele proaspete romanesti nu au cum sa dispara de pe rafturi, asa cum au amenintat retailerii.
"Trecerea la amenintari denota slabiciune. Pe retaileri ii deranjeaza termenele de plata si impunerea de penalitati. Este adevarat ca se poate discuta pe marginea unora din acestea, cum sunt cele la conserve si bauturi alcoolice, dar in niciun caz amenintarile ca vor trece la importuri si la majorari de preturi nu sunt o solutie", a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta, federatie care reuneste toate patronatele din industria alimentara.
Termenele de plata scurte pe care le pot cere producatorii (pentru produsele agroalimentare proaspete termenul nu poate fi mai mare de 12 zile, pentru produsele agroalimentare congelate, 20 de zile, iar pentru celelalte produse de 35 de zile) ii va determina pe retaileri sa faca mai multe comenzi si mai dese pentru a putea rula marfa, iar asta inseamna costuri logistice mai mari care implicit se reflecta in pretul final. "Termenele de plata nu se reflecta in rotatia fireasca a unor categorii de produse. Retelele vor avea probleme de cash-flow, de aceea se vor reorienta catre piete unde astfel de restrictii nu exista. Nu ne-am opus ideii de termen de plata maximal, dar cel stabilit nu este cel corect", spune Adrian Manolache, secretarul general al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).
Contractul se incheie intre comercianti si producatori, dar in timp ce producatorii romani vor ca banii pentru produsele livrate sa li se intoarca mai repede, deoare