Când te uiţi la Gabos Bela ai imaginea unui om al naibii de sănătos. Are în jur de 40 de ani, e drept ca un brad şi nu se vede vreodată plecat de lângă caii săi din localitatea covăsneană Chichiş. Dar, din cai, "nu se poate ţine o familie" în România. Sursa: Dan Arsenie
Aşa că omul este veterinar în comună. Bărbatul este mai mult decât pasionat de cai. Bunicul său a avut cai, tatăl la fel, iar lui Bela nici prin cap nu i-a trecut să renunţe la animalele pe care le are în herghelie pentru un trai mai comod în marile oraşe. "Omul iubeşte calul şi atunci când se apropie de el, îi rămâne drag pentru totdeauna", spune covăsneanul. În Chichiş, are 15 cai, cei mai mulţi lipiţani şi ponei. Ultimii sunt atracţia tuturor târgurilor.
Pe unul dintre "pitici" îl plimba ieri pe aleile de la Romexpo, unde are loc Târgul Agricol din acest an. Înainte de Casa Presei şi complexul expoziţional, pe terenul acesta era chiar un hipodrom.
Dolly este un armăsar de doi ani. La ponei, cu cât sunt mai scunzi, cu atât sunt mai scumpi. Piticul pe care mulţi copii îl strigă "cuţu, cuţu" costă 1.200 de euro. Dar Bela nu îl vinde, deoarece l-a cumpărat tocmai pentru a se împerechea cu "poneiţele" pe care le avea deja la fermă.
Hipismul, uitat de presă
Îl întreb cum se face că, deşi are 15 cai, nu poate să îşi întreţină familia numai din asta. "Vezi, eu am lipiţani, ponei şi câţiva cai mari. La noi, hipismul nu mai e ce a fost: concursurile sunt rare şi nu apar pe la televiziuni, ziare şi nu se strâng bani de la ele. Trebuie să ne scoatem caii la concursuri afară, acolo unde oamenii pariază, cum era şi la noi cândva", spune Bela.
E mândru că unul dintre lipiţanii crescuţi de el a ajuns să participe la curse importante din vest. Din păcate, nu Bela sau vreun alt român se afla în sulky, ci un străin care cumpărase calul cu c