Oamenii foloseau în antichitate ceaiul negru şi mai târziu cafeaua ca să nu adoarmă în timpul ceremoniilor religioase. Astăzi, cofeina face parte din viaţa de zi cu zi. Cei mai mulţi adulţi consumă cofeină fără să cunoască efectele negative ale acestei substanţe.
Cofeina este un alcaloid din grupa purinelor, care se se găseşte în cafea, ceai, nuci de cola, mate, guaraná şi cacao. Oamenii o folosesc pentru că stimulează sistemul nervos central, relaxează musculatura netedă a căilor respiratorii, stimulează inima şi diureza. O ceaşcă de ceai negru conţine aproximativ 50 de miligrame de cafeină, iar una de cafea - între 65 şi 175 de miligrame.
Cofeina îmbunătăţeşte fluxul aerului către plămâni, motiv pentru care este recomandată astmaticilor. De asemenea, măreşte randamentul intelectual şi înlătură oboseala. Din cauza efectului diuretic (ajută la eliminarea apei), este folosită în curele de slăbit. În medicina naturistă, produsele pe bază de cofeină sunt indicate şi pentru îmbunătăţirea densităţii osoase la femeile cu osteoporoză.
Efecte adverse
Specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică din SUA susţin însă că dacă ar fi să punem în balanţă avantajele şi dezavantajele cofeinei, ar trebui să apelăm cu prudenţă la acest „răsfăţ al dimineţilor“, pentru a ne proteja sănătatea. Iată în continuare care sunt argumentele.
Persoanele cu probleme cardiovasculare se expun unui risc mult mai mare de a face atac de cord dacă beau cafea. Cofeina poate cauza insomnii, creşte frecvenţa cardiacă şi, posibil, nivelul colesterolului. Pentru că acţionează asupra rinichilor ca un diuretic (creşte cantitatea de urină şi nivelul potasiului şi al sodiului din urină şi, în acelaşi timp, scade nivelul de potasiu şi de sodiu din sânge), poate accentua incontinenţa.
Băuturile care conţin cofeină pot creşte secreţia de acid gastric şi a