Atleţii orădeni se antrenează pe zgură şi pe maidan, în vreme ce alergătorii din Arad, Timişoara şi Cluj se pregătesc pe piste cu tartan Stadionul Tineretului este unul din cele trei locuri unde se pot pregăti atleţii bihoreni. Însă şi aceasta necesită acum investiţii majore. Ultima competiţie majoră organizată pe pista de pe Tineretului datează din 2000.
„S-au organizat ani de zile competiţii zonale şi naţionale, dar din 2000 pista este impracticabilă”, a declarat pentru „Adevărul de Seară“, Korodi Iosif, inspector în cadrul Direcţiei Pentru Sport Bihor. În anul 1995, Federaţia Română de Atletism a făcut o ultimă investiţie, trei camioane de zgură.
„O competiţie majoră nu se mai face pe zgură, ci pe tartan. Copiii noştri caută pantofi cu cuie pentru zgură, dar aceştia nu se mai produc de câţiva ani”, a spus Iosif Korodi. Ei fac antrenamente pe zgură, cu pantofi special pentru tartan.
Condiţii de pregătire precare şi periculoase
Forţaţi să se pregătească în condiţii improprii, atleţii orădeni sunt supuşi, deseori, accidentărilor. În această primăvară, patru sportivi au suferit întinderi şi rupturi musculare. Printre aceştia se află campioana naţională de tineret la săritura în lungime, Cornelia Deiac.
Înaintea competiţiilor majore, atleţii se pregătesc de trei ori pe săptămână la Debrecen sau aleg să se deplaseze cu două săptămâni înainte de concursurile naţionale, la Bucureşti, pentru a se pregăti pe tartan. „De două decenii mă pregătesc pe această pistă. Ultima investiţie a fost făcută în urmă cu 15 ani. Dacă vrem performanţă, autorităţile trebuie să se implice”, ne-a spus Ion Vasile, săritor în proba de înălţime.
Aruncările şi săriturile, probe cu tradiţie
După ce au fost exilaţi pe păşunea din Cihei, aruncătorii riscă să-şi piardă orice speranţă. “S-a turnat un c