Căliţi de boomul economic şi de criză, o nouă generaţie de specialişti români joacă în aceeaşi ligă cu marii finanţişti ai lumii. Citiţi în numărul 16 al revistei ,,Forbes România” despre specialiştii români în domeniul finanţelor care şi-au dobândit recunoaşterea globală. Acum patru ani, pe vremea când Robert Butoi, Branch Manager Credit Europe Bank, Maria Cenuşă, Manager creditare ING Bank, şi Cristian Ştefan, Expert în cadrul Direcţiei de Reglementare şi Autorizare a BNR, aspirau la un loc printre finanţiştii de top ai lumii, economia globală traversa una dintre cele mai faste perioade. La sfârşitul lui 2008, când cei trei şi-au primit certificarea de CFA - Chartered Financial Analyst - economia era la cealaltă extremă: în recesiune!
OMUL CARE ASCULTĂ NUMERELE
„Dacă nu simţi o chemare către lumea cifrelor încă din facultate, e greu să virezi către ea doar ca să-ţi ocupi timpul cu ceva“, explică Robert Butoi (Credit Europe Bank) momentul în care şi-a dat seama că numerele „îi vorbesc“. Primul contact cu conceptul de CFA a fost în 2006, în perioada masteratului, iar costurile mai mici decât ale unui MBA şi accentul pus pe studiul individual l-au convins.
În septembrie 2008, Robert devenea deţinătorul de CFA cu numărul 107.981 de pe glob. Apartenenţa la un grup restrâns şi exclusivist i-a adus, însă, nu doar responsabilităţi mai complexe, ci şi aşteptări mai înalte din partea celorlalţi. Cea mai dură piatră de încercare de până acum a venit în toamna anului trecut, când dobânzile la creditele în lei au explodat, iar proaspătul CFA şi Branch Manager la Credit Europe Bank a fost nevoit să petreacă ore în şir cu fiecare client, explicându-i de ce va trebui să plătească mai mult: „În acele două săptămâni, cred că am albit puţin“.
COT LA COT CU GOLDMAN SACHS
Pentru că o carieră se construieşte „cără