Analistii sunt de parere ca situatia creditelor neperformante va continua sa se agraveze in Europa Centrala si de Est, atingand cote maxime in cursul anului viitor.
Volumul total de credite neperformante din Bulgaria ar putea urca la 20% din numarul total de imprumuturi acordate, insa aceasta evolutie nu va pune in pericol sistemul bancar al tarii, potrivit unui studiu realizat de Academia de Stiinte din Bulgaria in randul persoanelor cu venituri mici si medii, scrie Sofia News Agency. Un sfert din creditele neperformante au o valoare cuprinsa intre 5.000 (2.556 de euro) si 10.000 de leva (5.113 de euro), majoritatea fiind contractate pe o perioada medie de trei ani, a declarat Emilia Chengelova, membru al Academiei de Stiinte.
"Oamenii au luat aceste imprumuturi pentru a cumpara alimente, haine, pentru scoala sau pentru achitarea cheltuielilor cotidiene. Aproape o treime din acestea se afla in faza finala de rambursare", a declarat Chengelova, citand rezultatele studiului realizat.
Majoritatea debitorilor nu stiu cum pot proceda in momentul in care nu-si mai pot achita creditele. O parte dintre acestia nu mai platesc, in timp ce altii intarzie foarte mult cu rambursarile, fara a fi capabili sa-si gestioneze viabil datoriile, a mai spus Chengelova.
Bancile vor sa negocieze pentru a-si primi banii inapoi
Bancile sunt dispuse sa negocieze conditiile din contractele de creditare pentru a se asigura ca isi vor primi in cele din urma banii, a explicat bancherul bulgar Levon Hampartsumyan. "Bancile si clientii incearca sa gaseasca solutii. Numai in momentul in care debitorii nu au alta alternativa de a-si achita datoriile, banca trece la alte masuri", potrivit lui Hampartsumyan, care a adaugat ca institutiile bancare au reusit sa obtina profit in cazul anumitor credite neperformante.
Nici in Ucraina situatia nu este roz. Volumul de credit