Preşedintele american Barack Obama a promulgat ieri o lege prin care SUA alocă 7,5 miliarde pentru ajutorarea Pakistanului.
Iniţiatorii legii, democraţii John Kerry şi Howard Berman, au reuşit să îl convingă pe ministrul pakistanez al Afacerilor Externe, Mehmood Qureshi, că ajutoarele acordate de guvernul SUA nu încalcă suveranitatea Pakistanului.
În cadrul unei întrevederi de la Washington, ministrul Qureshi le-a prezentat celor doi congresmeni obiecţiile ridicate de reprezentanţii armatei pakistaneze cu privire la anumite condiţii în care statul asiatic ar urma să primească ajutoarele din partea statului american. Chiar dacă şeful diplomaţiei pakistaneze a lăudat legea propusă de democraţi, responsabilii militari din Pakistan s-au declarat nemulţumiţi de anumite condiţii impuse de guvernul american, despre care au spus că subminează securitatea naţională a ţării vecine Indiei.
Congresul american a aprobat, în unanimitate, proiectul actului normativ promulgat ieri de preşedintele Barack Obama. Legea cuprinde un set de condiţii pe care Pakistanul trebuie să le îndeplinească pentru a primi finanţarea din partea SUA.
Condiţii stricte
Autorităţile de la Washington vor institui o echipă specială în cadrul ambasadei Statelor Unite de la Islamabad pentru a gestiona distribuirea celor 7,5 miliarde de dolari. Fondurile nu vor fi virate în mod direct statului pakistanez, ci vor fi trecute prin reprezentanţa diplomatică americană, care va coordona o serie de investiţii în proiecte de dezvoltare a economiei Pakistanului.
Secretarul de Stat american va monitoriza operaţiunile autorităţilor pakistaneze de contracarare a reţelelor ilegale de proliferare a armelor nucleare. De asemenea, Pakistanul trebuie să dovedească reprezentantului diplomaţiei americane că nu mai susţine în niciun fel grupările de milita