Economia este la pamant, pretul actiunilor companiei la care lucrezi a scazut dramatic, iar in restul pietei firmele din bransa ta concediaza oameni in stanga si-n dreapta. Ce ai de gand sa faci? "Sa nasc un copil sanatos".
Raspund mamele-manager. Pentru ca, oricat de importante ar fi pozitia, compania, piata, cariera, vine un moment in viata oricarei femei in care prioritatile se schimba, iar ideea de familie capata un nou sens. "In primul rand graviditatea dorita este un motiv de bucurie pentru orice femeie. Pentru mine cariera este un target, familia este un mod de viata. Am asteptat momentul de a decide sa am un copil pana cand conditia mea profesionala a ajuns la un nivel satisfacator. Nu sunt la final si vreau mai mult, dar de acum lupta pe scara profesionala nu va mai fi atat de intensa", explica Andra Dinu, internal control manager pe sud-estul Europei la un grup francez din domeniul constructiilor.
Daca atunci cand copilul are peste 4-5 ani lucrurile deja nu mai sunt atat de dificile, in momentul graviditatii totul este cat se poate de complicat. Cel putin la inceput.
"Sarcina se manifesta cu bune si rele, iar in cazul unui job ca al meu, in care trebuie sa calatoresc foarte mult, se resimte epuizarea la un moment dat. Pe de alta parte, sarcina nu este o boala. Asa ca am reusit sa imi termin responsabilitatile de serviciu, sa continui examenele pentru certificari si sa am grija si de familia mea", spune Dinu.
In perioada de concediu postnatal Andra Dinu va fi disponibila pe e-mail si a convenit sa aloce aproximativ 1-2 ore pe zi pentru munca, dar numai dupa ce copilul va trece de o luna. Dupa intoarcerea la birou aceasta vrea sa lucreze 6 ore pe zi ("atunci cand nu voi fi plecata in delegatii"). "Ma voi intoarce dupa 5 luni la serviciu, iar acest lucru il fac numai din motive financiare. Plafonul impus de lege - 4000 lei - est