Săptămâna internaţională a artritei şi osteoporozei, cuprinsă între 12 octombrie (Ziua Mondială a Artritei) şi 20 octombrie (Ziua Mondială a Osteoporozei) a fost marcată printr-o conferinţă de presă, la care au participat dnii dr. Cătălin Codreanu (preşedintele Ligii Române contra Reumatismului) şi dr. Marius Albulescu (reprezentant al companiei Sanofi-Aventis România), precum şi dna Sanda Ţăranu, în calitate de pacientă. (...)
Scopul este „chemarea la acţiune“, sensibilizarea, conştientizarea, mobilizarea cetăţenilor preocupaţi de îmbunătăţirea politicilor sanitare, având ca rezultat ameliorarea calităţii vieţii persoanelor suferinde. Au fost prezentate date statistice cu privire la răspândirea acestor afecţiuni în rândul populaţiei. Iată doar câteva: 30% din adulţii Europei suferă de boli reumatismale, ce reprezintă cea mai frecventă formă de b Publicitate oală cronică pe continent; una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi în vârstă de peste 50 de ani vor avea fracturi osteoporotice; osteoporoza afectează 75 de milioane de persoane în Europa, SUA şi Japonia. S-a subliniat importanţa prevenţiei, apoi necesitatea diagnosticului cât mai precoce, pentru eficienţa mai mare a terapiei şi pentru evitarea apariţiei complicaţiilor, în toate aceste boli. Pentru 2009, Liga Europeană contra Reumatismului a elaborat chestionarul on-line „Hai să muncim împreună!“ (disponibil la adresa http://www.worldarthritisday.org/survey_display.php şi în limba română), axat pe v iaţa profesională a celor cu suferinţe reumatice. FRAX este un instrument de evaluare a riscului de fractură osteoporotică majoră (coloană vertebrală, antebraţ, şold, umăr), aplicabil prin computer şi disponibil gratuit la http://www.shef.ac.uk/FRAX.
Reamintim că pe site-ul www.reumatism.ro (aparţinând Ligii Române contra Reumatismului), toţi cei interesaţi – publicul larg sau personalul sanitar