După criza economică şi cea politică, România riscă să se confrunte şi cu una instituţională. La două zile de la căderea cabinetului Boc 2, preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri numele premierului desemnat să formeze, în zece zile, un nou guvern: Lucian Croitoru. El ţinteşte la formarea unui guvern politic, de uniune naţională, neavând însă, concret, decât susţinerea PDL.
Croitoru a fost însă prezentat public de şeful statului ca „independent”. Băsescu a încercat să-l delimiteze inclusiv de PDL, care l-a susţinut recent pentru Consiliul de Administraţie al BNR. Şansele ca un guvern al său să primească votul în parlament sunt destul de mici şi depind, în primul rând, de rezultatele discuţiilor începute de PDL cu UDMR.
De cealaltă parte a baricadei, contestarea refuzului preşedintelui Traian Băsescu de a-l nominaliza drept premier pe Klaus Johannis, susţinut de o majoritate parlamentară PSD-PNL-UDMR, depinde de liderul PSD Mircea Geoană.
El poate sesiza Curtea Constituţională în legătură cu un conflict între preşedinţie şi parlament, în calitate de preşedinte al Senatului. Liderul PSD este îngrijorat de faptul că un eventual succes l-ar avantaja pe Crin Antonescu.
Citiţi mai multPreşedintele Băsescu şi-a comandat guvern la Croitoru
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a fost nominalizat premier de către şeful statului. El ţinteşte la formarea unui guvern de uniune naţională.
La două zile de la căderea cabinetului Boc, preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri numele premierului desemnat să formeze în zece zile un nou guvern: Lucian Croitoru. Economistul preluat din garnitura de consilieri ai guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, ţinteşte la formarea unui guvern politic, de uniune naţională, neavând însă, concret, decât susţi ne rea PDL.
Citiţi mai multContestaţia