„Adevărul de Seară“ a semnalat în urmă cu trei săptămâni posibilitatea ca statul român să piardă sediul singurului muzeu al tiparului şi al cărţii vechi din România, în urma revendicării acestuia de moştenitorii preotului Andreescu, proprietarul imobilului. Moştenitorii imobilului în care se află Muzeul Tiparului sunt dispuşi la negocieri. CITEŞTE ŞI:
Braşov: EXCLUSIV/ Poveşti incredibile la Muzeul de Istorie
Cele două moştenitoare ale imobilului în care se află muzeul tiparului şi al cărţii vechi, Georgescu Evelina şi Niculescu Doina-Veronica, au contactat redacţia „Adevărul de Seară“ din Târgovişte pentru a aduce o serie de lămuriri în legătură cu imobilul din strada Justiţiei nr.7.
Acestea au precizat că imobilul cumpărat în 1945 prin acte autentice de Constantin şi Elena Andreescu a fost preluat abuziv de statul român în urma unei sentinţe civile din 1952, invocându-se plata unor impozite. „Cu actele depuse în instanţă am făcut dovada că această preluare a fost abuzivă, părinţii noştri neavând datorii către autorităţile financiare ale judeţului Dâmboviţa“, spun cele două moştenitoare.
Evacuaţi forţat din imobil
Conform avocatului familiei Andreescu, autorităţile comuniste au evacuat forţat proprietarii clădirii în 1947, lasând la dispoziţia acestora doar 24 de ore pentru a părăsi proprietatea. Oficial, casa a fost preluată de către stat abia 5 ani mai târziu. „Această evacuare a fost dispusă deoarece fostul proprietar preot Constantin Andreescu făcea parte din categoriile sociale neagreate de regimul comunist, fiind preot militar pe frontul de est, invalid şi veteran de război“, a declarat avocatul Ionuţ Niculescu, reprezentantul celor două moştenitoare.
Avocatul familiei Andreescu este şi fiul uneia dintre cele două fiice moştenitoare. El a declarat pentru „Adevărul de Seară“ din Târ