Piețele europene au scazut astazi, fiind afectate negativ de raportarile dezamagitoare de rezultate financiare din SUA. Reducerea apetitului pentru risc a condus la o scadere a monedei europene in raport cu dolarul și la reducerea prețurilor la materiile prime, excepția notabila fiind prețul petrolului care a urcat la peste $77/baril. Nivelul exporturilor țarilor din zona euro a inregistrat in luna august cea mai abrupta scadere din ultimele șapte luni, fiind afectat, pe langa nivelul in continuare redus al activitații economice, de aprecierea monedei europene.
Scaderea, ajustata sezonier, a fost de 5.8% fața de luna iulie, in care exporturile crescusera cu 4.7%.Nivelul importurilor a scazut cu doar 1.3% in august, conducand la o reducere a excedentului comercial la doar 1 miliard de euro. Guvernul german și-a revizuit estimarea de creștere economica a țarii, afirmand ca avansul inregistrat de nivelul exporturilor in ultimele luni va contribui la limitarea scaderii economice din 2009 la 5%, urmata de o creștere de 1.2% in 2010. Exporturile Germaniei sunt estimate sa scada cu 14.6% in 2009 și sa creasca cu 4.3% in 2010. Piețele europene au scazut astazi, fiind afectate negativ de raportarile dezamagitoare de rezultate financiare din SUA. Reducerea apetitului pentru risc a condus la o scadere a monedei europene in raport cu dolarul și la reducerea prețurilor la materiile prime, excepția notabila fiind prețul petrolului care a urcat la peste $77/baril. Nivelul exporturilor țarilor din zona euro a inregistrat in luna august cea mai abrupta scadere din ultimele șapte luni, fiind afectat, pe langa nivelul in continuare redus al activitații economice, de aprecierea monedei europene.
Scaderea, ajustata sezonier, a fost de 5.8% fața de luna iulie, in care exporturile crescusera cu 4.7%.Nivelul importurilor a scazut cu doar 1.3% in august, conducand la