Împotriva opţiunii unei majorităţi parlamentare categorice şi a apusului societăţii civile, Traian Băsescu l-a desemnat ieri pe Lucian Croitoru drept candidat de premier. O interfaţă a preşedintelui? Soluţia-i greu viabilă şi, probabil, cum anticipam ieri, va avea ca efect împingerea interimatului Boc până la prezidenţiale.
Moment semnificativ miercuri la Cotroceni. “Transparent” din raţiuni electorale, preşedintele Băsescu a acceptat prezenţa presei în deschiderea consultărilor. I-a muştruluit dur pe liderii politici, acuzându-i răstit că, laşi, nu-şi asumă un guvern politic, ci vor unul de tehnocraţi. Şi a insistat pentru un guvern de uniune naţională, nu doar incluzând, ci chiar condus de PD-L. Scopul electoral fiind atins, a cerut presei să iasă. Atâta că un tehnician a “uitat” camera tv deschisă şi s-a înregistrat şi reacţia lui Geoană. Care i-a cerut lui Băsescu să-şi controleze comportamentul şi să facă “dirigenţie”, dacă vrea, cu PD-L-ul său.
O aroganţă intolerabilă, dublată de suficienţă, de incompetenţă, este ceea ce a caracterizat perioada Boc. Reglementări improvizate şi neconstituţionale, ignorarea Parlamentului, neputinţa de a se opune crizei şi altfel, nu doar prin şomaj şi biruri, discreţionarism în ocuparea posturilor, ca şi prestaţiile tv ţâfnoase, sfidătoare, a unor voci pedeliste (Boureanu, Sulfina Barbu, Necula, Popoviciu, Mircea Toader), toate astea au dus la debarcarea Cabinetului pedelist. Dar şi la o clară deteriorare, oricât de văcsuită, a imaginii prezidenţiale. Nici în Modrogan, nici la Cotroceni însă nu se înţelege că un eşec lamentabil nu e argument spre a deţine în continuare, fără penitenţă, puterea. Cu preţul perpetuării haosului.