Dr. Mircea Goga, stranepot al lui Octavian Goga, a publicat o monografie uluitoare despre viata si activitatea sotiei poetului, Veturia Goga, careia, in timpul vietii acesteia pe care o frecventa des la Ciucea, ca adolescent, i-a promis ca-i va dedica o asemenea carte. Astfel ca si-a tinut promisiunea.
Extrem de densa, cartea descrie pe larg viata Veturiei Goga, socotita in tinerete una dintre cele mai mari cantarete ale Romaniei, supranumita si privighetoarea Transilvaniei, apoi a Romaniei si, culmea, … privighetoarea lui Hitler, cum nu ezita stanepotul poetului s-o numeasca si sa dea chiar acest titlu socant volumului… Seara in camera in care dormeam la castel, la Ciucea, in vacante, langa semineul cu foc mocnit, stateam de vorba - isi aminteste autorul - pana tarziu in noapte cu Veturia Goga. Ceasuri nepretuite inainte de a ma culca (…) Subiectul era, desigur, Poetul…
La un moment dat imi lua capul in maini, imi saruta ochii si, lacrimand, imi spunea ca ii seaman, ca apoi, in asemenea momente sa-mi smulga promisiunea ca, dupa trecerea ei in vesnicie, ii voi scrie biografia… A doua zi cand ma trezeam, Veturia Goga, toata numai zale si armuri, ma trata cu indiferenta, sfidatoare si rece, regretand parca slabiciunea din ajun, ma certa ca sunt un slabanog si ca n-o sa iasa nimic din mine in politica acestei tari ce va avea maine nevoie de o mana de fier (…) Ceea ce insufleteste sabia este arta manuirii ei, mi-a spus intr-o seara. In jurul sabiei curge sangele. Ea ramane insa pura, taioasa, rece si tacuta. In acel moment - scrie autorul -, am avut cutremuratoarea revelatie: Veturia a tasnit in destinul lui Octavian Goga neiertatoare si fatala ca o lama de otel.
Privighetoarea Ardealului
Citind pe indelete volumul am inteles curand ce i-au determinat iesirile agresive impotriva Duducai: admiratia lui din copilarie si adolescenta p