"Trebuie să luăm taurul de coarne" - au fost cuvintele cu care Silvio Berlusconi şi-a anunţat intenţia de a modifica sistemul judiciar din Italia şi chiar Constituţia ţării. În cazul în care reforma dorită s-ar bloca, şeful guvernului de la Roma este dispus să recurgă şi la referendum, relatează corespondentul Agerpres din Italia.
Berlusconi spune că este nevoie de schimbarea Constituţiei deoarece dispune de prea puţine puteri reale în calitate de şef al guvernului, spre deosebire de cele aflate la dispoziţia parlamentului, şefului statului şi sistemului juridic. El a adăugat, potrivit presei italiene, că "o democraţie adevărată nu poate fi subjugată de o putere care nu are legitimare electorală. Vom recurge şi la popor. Suntem pregătiţi pentru un referendum. Vom face aşa cum vom putea face".
Printre reformele dorite de Il Cavaliere se numără reducerea termenului de prescripţie, mai multe prerogative pentru avocaţii apărării sau demiterea mai facilă a unui judecător a cărui imparţialitate poate fi pusă sub semnul întrebării. Berlusconi ar vrea şi ca procurorii să fie puşi sub controlul ministrului Justiţiei, la fel ca în Franţa şi Marea Britanie. Şeful Executivului de la Roma are probleme mari cu reprezentanţii legii. În urmă cu câteva zile, după ce Curtea Constituţională i-a ridicat imunitatea penală, dând practic undă verde anchetării sale în mai multe dosare penale, Berlusconi i-a ameninţat şi mai dur pe judecători. "Veţi auzi în curând câteva lucruri despre acest judecător", a spus Berlusconi, referindu-se la judecătorul din Milano a dat o decizie prin care trustul premierului, Fininvest, este obligat la plata unei despăgubiri de 750 milioane de euro.
Cum PdL-ul lui Berlusconi deţine o largă majoritate parlamentară, "reformele" ar putea deveni realitate chiar de la începutul anului viitor şi ar pune capăt unui proces de corupţie în care este i