Uleiul de măsline, ingredient comun în ţările Europei de Vest şi de nelipsit în zona mediteraneană, este totuşi un lux în România. În medie, în ţara noastră se consumă aproximativ 11 litri de ulei pe cap de locuitor. Însă din această cantitate, numai 200 de mililitri sunt reprezentaţi de uleiul de măsline, 80% din români preferând uleiul de floarea-soarelui în alimentaţia de zi cu zi, arată un studiu realizat de Institutul de Cercetare Nielsen.
Cantitatea de ulei de măsline consumată în România este considerabil mai mică faţă de cea din restul statelor europene. Cantitativ, italienii ne întrec la consum, ajungând la 13 litri pe cap de locuitor anual, însă, în bucătăria din Peninsulă predomină uleiul de măsline. Astfel, sănătatea proverbială a populaţiei mediteraneene se datorează tocmai acestui aliment cunoscut pentru virtuţile sale terapeutice.
În România, acest ingredient este cumpărat cu ocazia promoţiilor din supermarketuri şi folosit preponderent la salate, nicidecum la gătitul zilnic. Totodată, românii acordă puţină atenţie tipului de ulei de măsline achiziţionat, fiind adepţii obiceiurilor de consum mai puţin sănătoase, orientate pe cantitate, şi nu pe calitate.
Află pe adevarul.it şi adevarul.es cu cât este mai ieftin uleiul de măsline în Italia şi Spania, faţă de România.