» Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au inregistrat un randament mediu ponderat de 17,4% in ultimul an (septembrie 2008-septembrie 2009), in conditiile in care inflatia a fost de 4,94% in aceeasi perioada.
"Avem printre cele mai bune rezultate investitionale din Europa si din lume", a afirmat presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Crinu Andanut, la Conferinta Nationala de Pensii Private, desfasurata in aceasta saptamana la Bucuresti. Cu un randament mediu ponderat de peste trei ori mai mare decat inflatia, Pilonul II, in ansamblu, se poate lauda cu un an foarte bun, in ciuda crizei care a lovit pietele financiare. Trebuie adaugat insa ca marea sansa a sistemelor private de pensii din Romania a fost tocmai faptul ca declansarea crizei le-a prins la o varsta foarte frageda, cu expuneri minime pe active cu risc ridicat, cum sunt actiunile, si cu perioade in care dobanzile la depozitele in lei au trecut de 15-20%.
Pilonul III facultativ, pornit cu un an mai devreme decat cel obligatoriu, are un randament ceva mai mic, putin peste 13% in ultimele 12 luni si o medie de 7,62% de la data lansarii (luna mai 2007), indiciu clar ca pe acest segment criza financiara a avut o influenta mai puternica asupra rezultatelor. Chiar si asa insa, Pilonul III a reusit sa treaca peste inflatie, randamentul real calculat de APAPR fiiind de 1,08%.
Daca iesim din calculele medii observam ca, in cazul Pilonului II, grosul rezultatelor bune este adus de fondurile de pensii mari (cinci fonduri au 85% din piata). Primele doua fonduri care domina autoritar piata cu cele mai mari cote ca numar de participanti au si printre cele mai bune randamente ale Valorii Unitare a Activului Net (VUAN). Fondul ING pastreaza pozitia de lider, cu 26% crestere a VUAN de la infiintare, urmat de fondurile AIG si Allianz Tiria