Lucrarea din care va prezentam fragmentele de fata este o premiera in literatura romana de specialitate si reprezinta o relatare exhaustivaa istoriei primului guvern revolutionar romanesc, din iunie-septembrie 1848. Emanuel Badescu a reusit sa reinvie evenimentele de la 1848 zi dupa zi, aproape ora dupa ora, transformand istoria acelor zile intr-un remarcabil text, care se citeste pe nerasuflate si care, in plus, e doldora de informatii, majoritatea inedite. Fapt si mai interesant, autorul incearca sa dea raspuns unui sir de intrebari ramase in suspensie pana astazi.
Vineri, 11 iunie
Vrand sa ia pulsul armatei dinaintea evenimentelor care - nu avea nici un dubiu dupa citirea epistolei guvernului provizoriu - puteau izbucni in orice moment, Gheorghe Bibescu si-a propus sa cerceteze patriotismul si fidelitatea ei si, desigur, daca era si ea conectata la miscare. Cu acest gand l-a chemat pe seful ostirii, polcovnicul Odobescu. Mai intai voia sa "cerceteze" trupele de cavalerie incartiruite la cazarma "Sf.Gheorghe" de pe Podul de Pamant, construita la cererea sa intre anii 1844-1846 si de acolo sa se duca la cazarma "Alexandria", a infanteriei, construita de Alexandru Dimitrie Ghica la cativa stanjeni de Curtea Arsa.
De la palatul sau, inaltat de Brancoveni la poalele Dealului Mitropoliei, trasura domneasca a trecut pe langa Hanul Golestilor intrand in mahalaua Arhimandritului, de unde, ocolind uriasa gradina a Palatului Brancoveanu, a trecut podul de la Sf. Ilie Gorgani si, urmand linia serpuitoare a drumului "de tara" ce ducea la casele Campinenilor si Golestilor, a oprit in dreptul bisericii Farmazonului. Domnul si seful ostirii au fost primiti cu ovatii. Apoi, dupa ce Bibescu a tinut un discurs despre credinta ostaseasca in care dadea de inteles ca, foarte curand, este posibil ca un roman sa traga cu pusca in alt roman, ins