Sloganul Zilei Mondiale a Alimentaţiei, marcate azi: „Securitate alimentară pe timp de criză“. Accentul cade în special pe consumul excesiv de alimente care conţin substanţe toxice pentru organism, ce ar putea favoriza apariţia cancerului. Potrivit directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, siguranţei alimentare ar trebui să i se acorde la fel de multă importanţă ca şi medicamentelor.
Asta pentru că alimentaţia dezechilibrată este unul dintre principalii factori de risc al mai multor boli, printre care diabetul, bolile cardiovasculare şi cancerul.
Cafeaua conţine substanţe toxice
Anul acesta au fost adăugate pe lista reglementărilor internaţionale pentru siguranţa alimentară (Codex alimentarius) câteva norme noi privind substanţele nocive din anumite alimente.
Una dintre acestea este ochratoxina A, care se găseşte în unele cafele. Acest compus este de fapt o substanţă toxică produsă în cursul metabolismului unor specii de ciuperci microscopice sau de mucegaiuri.
„Ochratoxina nu se găseşte în cafeaua propriu-zisă, ci se poate forma pe boabele verzi, în urma stocării improprii. În mod normal, dacă la consumator ar ajunge boabele verzi, fără a fi prăjite, acesta ar sesiza o aromă neplăcută. Prin prăjire dispare orice semn care ar putea trăda existenţa acestei substanţe, nu însă şi ochratoxina“, explică biochimistul Radu Albulescu de la Institutul Naţional pentru Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutică.
Specialiştii OMS susţin că această substanţă, în cantităţi mari, ar putea duce la apariţia în corp a tumorilor canceroase şi, prin urmare, Codexul prevede testarea riguroasă a cafelei înainte de a fi comercializată.
Produsele afumate, periculoase
O altă categorie de substanţe întâlnite în cantităţi mari în produsele din