Are şase invenţii brevetate la OSIM şi la 72 de ani a scos prima carte, un volum de epigrame. Ploieşteanul Ioan Tohăneanu a găsit calea de mijloc între universul real al ingineriei şi lumea seducătoare a literaturii, bazându-se pe o imaginaţie debordantă, dezvoltată încă din copilărie. „Am petrecut ani frumoşi în mahalaua Sfântul Dumitru. Locuiam în acele câteva locuinţe ale fabricii de textile Dorobanţul, unde lucrau ambii părinţi. Şcoala era în apropiere, dar cu învăţătura nu ne prea omoram, ne limitam numai la ce se preda în clasă. Erau anii cu intrarea României în război-1941, bombardamentele cumplite ale anglo-americanilor asupra Ploieştiului – 1942-1944, ocupaţia sovietică -1945... Noi, copiii, nu prea aveam treabă cu aceste evenimente. Ne jucam printre gropile de bombă. Dărâmăturile erau adevarate cazemate, pentru imaginaţia noastră de copii“, îşi aminteşte Ioan Tohăneanu.
Dragostea pentru cărţi
Încă de atunci, lectura era una dintre activităţile sale preferate, fiind înscris la două biblioteci, ale uzinelor 1 Mai şi Dorobanţul. Încerca să evite cărţile momentului, ruseşti, şi să se bucure citind clasicele basme româneşti.
„A venit şi armata şi şase luni, din cei doi ani petrecuţi în uniformă, le-am petrecute la muncă, la desecări, la canal... Apoi, alţi patru ani am fost repartizat în producţie, ca lăcătuş şi tehnician la Rafinăria Teleajen“, povesteşte Ioan Tohăneanu.
În anul 1966 a absolvit facultatea şi a ajuns să lucreze la întreprinderea Carotaj şi Perforare din Ploieşti, ca inginer. Între anii 1970 şi 1985 a fost cea mai prolifică perioada din activitatea sa, obţinând şase brevete de invenţie la OSIM. „Erau probleme cu epurarea apelor reziduale. Am făcut rost de o instalaţie de declorinare a apei, dar se defecta foarte des, şi atunci am făcut o altă instalaţie bazată pe schimbător de ioni. Am făcut un fel de filtr