Bucureşti, Timişoara, Sibiu, Braşov şi Iaşi concurează pentru a atrage absolvenţi ambiţioşi în companiile private. Evoluţie profesională rapidă, salariul şi distracţiile de weekend sunt lucrurile care-i fac pe carierişti să aleagă un oraş sau altul. Mai citeşte şi:
Află unde ai mai multe şanse să te angajezi!Baia Mare: Hollywood, frate cu Baia Mare
Bucureştiul este considerat oraşul cu cele mai mari perspective de carieră (41,4%), urmat, la distanţă, de Timişoara (16,8%), Sibiu (12,8%), Braşov (10,5%) şi Iaşi (4%), potrivit unui studiu realizat de Continental AG, una dintre primele multinaţionale din România.
„Trei sferturi dintre studenţii noştri vin din Ardeal sau din Oltenia şi nu se mai întorc în oraşele natale după absolvire. Tinerii aleg marile oraşe pentru siguranţa unui loc de muncă, dar sunt atraşi şi de viaţa activă de acolo“, a explicat Melinda Dincă, lector al Facultăţii de Sociologie şi Psihologie din cadrul Universităţii de Vest.
Specialiştii în resurse umane susţin că Bucureştiul şi Timişoara sunt principalele oraşe unde tinerii aleg să rămână după ce termină facultatea, deoarece aici sunt cele mai multe oportunităţi de promovare şi de dezvoltare a carierei.
Companiile prezente în cele două mari oraşe oferă tot spectrul de specializări: de la marketing şi finanţe la chimie industrială şi inginerie aerospaţială. Totuşi, salariile sunt mai mari în Capitală cu aproape 20% decât în provincie.
Ritmul dezvoltării face diferenţa
„Bucureştiul atrage aproximativ 50% din numărul de studenţi la nivel naţional, atât prin învăţământul de stat, cât şi prin numărul mare de locuri oferite de universităţile particulare“, arată Dragoş Gheban, director de dezvoltare la Catalyst Solutions. „Timişoara este unul dintre polii economiei din România.
În perioada 2000-2005,