Ioana Lupea: „Mircea Geoană a răsuflat uşurat. Dacă şeful statului l-ar fi nominalizat pe Klaus Johannis ca premier, candidatul PSD şi-ar fi asigurat locul al treilea în cursa prezidenţială”.
Primarul Sibiului ar fi fost răsfăţatul camerelor de luat vederi şi ar fi monopolizat atenţia publică în procesul de formare a guvernului. Alături de el ar fi strălucit candidatul PNL Crin Antonescu, al cărui premier s-a declarat Johannis.
Iar tandemul liberal s-ar fi impus în conştiinţa multor alegători ca alternativa aseptică la septicul Traian Băsescu. Legenda Johannis ar fi stins steaua norocoasă a lui Mircea Geoană, incapabil să exprime viziunea lui asupra guvernării printr-o propunere de candidat, poate şi a lui Traian Băsescu.
Chiar dacă premierul desemnat este altcineva, tehnocratul Lucian Croitoru, Klaus Johannis - în care se reunesc trei mituri, al independentului, al domnului străin şi al neamţului eficient - va avea în continuare un rol simbolic important în campania electorală pentru prezidenţiale.
El a fost deja lansat în spaţiul public şi poate rămâne un reper la care alegătorii să se raporteze la vot, dacă până şi independentul Sorin Oprescu s-a simţit insuficient de independent şi s-a asociat cu primarul de Sibiu. Iar Traian Băsescu a subliniat public că nu are nimic împotriva acestuia şi i-a promis o colaborare viitoare.
Nominalizarea lui Klaus Johannis a accentuat o tendinţă pe care deja o căpătase campania prezidenţială. Dacă până acum candidaţii cu şanse erau reprezentanţii unor partide sau grupări politice, marca alegerilor de anul acesta este independenţa.
Traian Băsescu s-a distanţat de partide, inclusiv de al său, a cerut convocarea unui referendum pentru reducerea numărului de parlamentari şi l-a desemnat pe tehnocratul Lucian Croitoru pentru funcţia de premier. Crin Antones