Statul nu mai are bani pentru sănătatea românilor, iar introducerea impozitului suplimentar pe vânzările de medicamente, aşa-numitul sistem de clawback, ar putea conduce la ieşirea de pe piaţa internă a unor producători. Sursa: Agerpres
În acest caz, românii ar rămâne fără medicamente, iar cele rămase vor fi mult mai scumpe. Evz.ro a discutat cu fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, despre problemele din sistemul medical şi ultimele decizii luate de Cabinetul Boc pentru finanţarea acestuia.
Evz.ro: Farmaciştii şi medicii anunţă colapsul sistemului medical. Cum s-a ajuns în această situaţie?
Eugen Nicolăescu: Anul acesta avem cel mai mic buget alocat Sănătăţii din anul 2003 încoace. Ceea ce este şi mai grav este faptul că bugetul alocat Casei de Asigurări de Sănătate este mult mai mic, deoarece nu s-au făcut încasări. Veniturile încasate au fost între 70-80% faţă de cele prognozate. Trebuie ştiut faptul că din bugetul CAS se finanţează medicamentele compensate şi gratuite, cu excepţia celor încadrate în programelor naţionale de sănătate, cum sunt cele pentru bolnavii de cancer, diabet, SIDA.
Şi aici sunt sincope. La unele programe sunt fonduri mai mici decât anul trecut, chiar dacă a crescut numărul bolnavilor. Au apărut noi medicamente, oamenii au avut acces la ele anul trecut iar anul acesta nu şi-au mai putut continua tratamentele.
Dacă până acum subfinanţarea din sistemul de sănătate era cronică, în 2009 vorbim de o subfinanţare acută. În perioadă de criză, oamenii sunt şi mai afectaţi de stress. De aceea, Sănătatea trebuia să fie prioritară atunci când s-au alocat fondurile de la buget.
Am înţeles că sunt fonduri la Ministerul de Finanţe, ce provin din taxa de viciu, care nu au fost date la Sănătate, pentru a menţine deficitul conform acordului cu FMI.
Farmaciştii spun că major