România este o ţară care are mare nevoie de o trimitere la doctor, să se caute, să-şi facă analize. Dar riscul e prea mare: ar însemna s-o trimiţi direct în concediu medical şi, eventual, s-o pensionezi anticipat. Eventual, să-i faci şi pensie specială, că tot e la modă! Cazul Teleorman e definitoriu pentru întreaga Românie. Când partidul lor a ieşit de la guvernare, jumătate dintre şefii instituţiilor deconcentrate din judeţ au intrat în concediu medical. S-au îmbolnăvit subit, cu ochii pe televizor şi urechea pe telefon, aflând ce se întâmplă la Bucureşti. Pesemne că au făcut oftică, icter ori vreo altă boală de inimă-rea. Sau i-or fi trecut niscaiva junghiuri, de sus în jos şi de la stânga la dreapta. Dar dacă i-o fi lăsat vederea sau li s-o fi pus vreun cârcel? Cu multe boli te poţi alege din pârdalnica asta de politică!
Dar nu politrucii din Teleorman sunt problema. Ei asta ştiu, asta fac: vieţuiesc prin şmecherie. Marea problemă este în altă parte: la medici. Nu la întreaga breaslă a medicilor, ci la acei medici care eliberează certificate medicale ca şi cum ar semna autografe.
Există cazuri flagrante, cu medici dovediţi că dau certificate medicale contra niscaiva foloase. Unii şi-au fixat şi un mercurial, ca să ştie muritorul cât trebuie să pregătească: atât pentru cinci zile, atât pentru zece, atât pentru douăzeci... Sigur că şi diagnosticul diferă în funcţie de numărul zilelor de suferinţă, implicit şi de consistenţa „atenţiei”. Poţi dobândi, din vârful pixului, o apendicită acută sau un astm bronşic. Dar îţi poţi descoperi şi reumatisme neştiute ori hernii neglijate de-a lungul vremii. Totul, dintr-un calcul pur contabilicesc: dai un ban şi îţi rezolvi problema. Toată lumea fericită – ura şi la gară!
Din nefericire, există şi perdanţi. În primul rând, cei cinci milioane de salariaţi din România, ai căror bani – reţi