UE şi Coreea de Sud au semnat ieri un acord istoric de liber-schimb, care va elimina cea mai mare parte a barierelor tarifare, spre nemulţumirea producătorilor auto europeni, inclusiv români, care se tem de o invazie a automobilelor mai ieftine din ţara asiatică.
Din momentul intrării în vigoare, cel mai probabil în 2010, acordul va elimina gradual, pe o perioadă de cinci ani, taxele vamale în valoare de 1,6 miliarde de euro impuse de Coreea de Sud pentru UE şi pe cele de 1,1 miliarde impuse de Bruxelles Seulului, potrivit AFP.
Acordul va elimina şi barierele comerciale netarifare - standardele tehnice şi de mediu sudcoreene, pe care oamenii de afaceri europeni din industria autovehiculelor, farmaceutică şi a bunurilor electronice de consum le considerau o formă de protecţionism.
Producătorii auto, inclusiv Dacia, se tem acum că automobilele sud-coreene, care vor fi mai ieftine cu aproximativ 1.500 de euro, vor invada piaţa europeană. Ei au subliniat ieri că vor încerca să blocheze intrarea în vigoare a acordului, care trebuie ratificat de toate statele membre.
Producătorii de electronice, cei de produse farmaceutice, de produse chimice şi cei agricoli, inclusiv din România, au salutat însă semnarea acordului, care ar putea să le aducă profituri financiare.
Acordul semnat de UE este doar primul dintr-o serie vizată de Bruxelles, care doreşte astfel de relaţii cu toate pieţele asiatice. Un pas în acest sens a fost făcut şi de Washington, dar acordul cu Seulul mai este încă dezbătut în Congres.