După cum nevoia de a folosi resurse regenerabile de energie pentru orice fel de necesităţi este una stringentă, şi în ceea ce priveşte încălzirea locuinţei au fost lansate soluţii de acest gen. Una dintre ele face furori în ţările europene printre care se numără Elveţia sau Suedia şi de puţină vreme a pătruns şi în ţara noastră. Vorbim despre pompele de căldură. În Elveţia, în fiecare a treia casă nou construită este instalată o pompă de căldură. În Suedia, peste 90% din casele nou construite sunt încălzite cu pompe de căldură. Pe piaţa din România, pompele de căldură sunt produse relativ noi, care au în schimb un potenţial de dezvoltare ridicat, având în vedere că sunt produse care se folosesc de o resursă energetică la îndemână şi, în plus, regenerabilă.
SOLUL - SURSĂ DE ENERGIE
În luna septembrie, cei de la Junkers, marcă a concernului german Bosch, au lansat pe piaţa noastră o nouă gamă de produse de termotehnică pentru locuinţe din această categorie a pompelor de căldură. Solul şi pânza de apă freatică constituie sursele de energie pentru acest gen de sisteme de încălzire. Astfel, se asigură generarea eficientă şi ecologică a căldurii utilizate pentru încălzire şi pentru prepararea apei calde, până la 75% din energia folosită provenind din natură.
De menţionat că după petrol şi gaze, energia pământului constituie cea de-a treia generaţie de surse de încălzire.
Ajutor la lucrările de toamnă
Pentru tăierea lemnului pentru foc, pentru confecţionarea construcţiilor de lemn, dar şi pentru lucrările de întreţinere din grădină, a fost prezentat de curând un nou produs: motoferăstrăul cu motor pe benzină MS 230 de la Stihl. În funcţie de necesităţile utilizatorilor, motoferăstrăul poate fi achiziţionat în două variante de lungimi de tăiere, de 35 cm şi 40 cm.
Produsul este prevăzut cu un motor puternic de 2,7