Raj Rajaratnam, preşedintele fondului american de hedging Galleon Group, cu o avere estimată de „Forbes” la 1,8 mld. dolari în 2008, a fost arestat vineri alături de alte cinci persoane, sub acuzaţia unor câştiguri ilicite ce depăşesc 20 mil. dolari, din tranzacţionarea de acţiuni ale companiilor Google, Akamai şi Hilton Hotels, operaţiuni care s-au desfăşurat pe parcursul a aproape 3 ani. Fondurile hedge (sau fonduri de plasamente alternative) sunt fonduri de in
Raj Rajaratnam, preşedintele fondului american de hedging Galleon Group, cu o avere estimată de „Forbes” la 1,8 mld. dolari în 2008, a fost arestat vineri alături de alte cinci persoane, sub acuzaţia unor câştiguri ilicite ce depăşesc 20 mil. dolari, din tranzacţionarea de acţiuni ale companiilor Google, Akamai şi Hilton Hotels, operaţiuni care s-au desfăşurat pe parcursul a aproape 3 ani.
Fondurile hedge (sau fonduri de plasamente alternative) sunt fonduri de investiţii private care vin în ajutorul firmelor şi al persoanelor înstărite şi tranzacţionează sub aceleaşi reglementări ca fondurile mutuale. Fondurile hedge sunt jucători mai puţin precauţi pe piaţă şi investesc în aproape orice activ bursier: titluri de stat, bonuri de tezaur, companii private, piaţa imobiliară, produse derivate etc.
După toate aparenţele, Raj Rajaratnam a devenit miliardar prin dezvoltarea Galleon Group într-un gigantic fond de hedging specializat pe companii din domeniul IT. Contrarul a fost demonstrat de procurorii americani, care au anunţat vineri că omul de afaceri nu câştigase din ingeniozitatea tranzacţiilor, ci din „contactele“ pe care le avea în interiorul companiilor. Din acest motiv, procurorii l-au arestat sub acuzaţia de conspiraţie şi fraudă în ceea ce aceştia denumesc „cea mai mare schemă de tranzacţionare bazată pe informatori în care a fost implicat un fond de hedging”.
Rajara