O argeșeancă își câștigă traiul din mierea de albine. Împreună cu soțul ei, femeia străbate, în fiecare vară, sute de kilometri pentru a le asigura albinelor hrana necesară.
Producția de miere anuală, alături de fructele pe care le produc, le aisgură viața. Este o muncă istovitoare, dar oferă un venit care asigură viața familiei Pîslaru.
Familie de apicultori
Emilai Pîslaru a învățat cum să îngrijească albinele de la tatăl său, care a iubit această îndeletnicire.
„Cu asta v-am crescut şi v-am măritat. Învăţaţi şi voi să aveţi grijă de albine pentru că veţi avea de câştigat”, pe spunea acesta fetelor sale, pe atunci copii. „Am crescut cu albinele în preajmă şi tata a fost cel care mereu ne îndemna să ne apucă şi noi de apicultură”, spune Emilia Pîslaru.
Apicultura, alterantiva la şomaj
Emilia Pîslaru a lucrat timp de 12 ani la fabrica „Muncitoarea” din Topoloveni. Niciodată nu s-a ferit de muncă, atâta timp cât aceasta îi asigura un venit. Odată cu desfiinţarea fabricii unde era angajată, s-a apucat serios de apicultură. Se întâmpla cu 15 ani în urmă. Acum are o producţia anuală de 2,5 tone de la cei 80 de stupi pe care failia Pîslaru îi îngrijeşte.
„Am început acum 15 ani. Aveam atunci 10 stupi, iar acum am ajuns la 80 şi vrem să ajungem la 100.”, spune femeia. Iubeşte albinele pentru că ele asigură întregii familiei un trai bun, chiar dacă este nevoie de multă pricepere, efort şi dragoste pentru aceste insecte binecuvântate.
„Dacă ţi-e drag să ai grijă de albine şi ele te răsplătesc pe măsură.”, explică Emilia Pîslaru.
Vinde mierea în pieţe
Borcanele cu miere sunt vândute în pieţe din Piteşti şi Bucureşti, alături de frcutele din livada familiei. Borcanul de un kilogram se dă cu 18 lei, iar cel de jumătate, cu nouă lei. Nu-i un preţ care să plătească toată munca depusă, da