Dor de dulciurile copilariei (I)
Galuste cu prune
Ingrediente (pentru 14 bucati): 1 cub de drojdie proaspata (42 g), 200 ml lapte, 1/2 lamaie, 500 g faina, 30 g zahar, 1 priza sare, 1 ou, 50 g unt moale, 14 prune, 14 cuburi de zahar, faina pentru planseta, 100 g unt, 2 linguri pesmet, 1 lingura zahar praf.
Mod de preparare: * Se faramiteaza drojdia si se lasa sa se dizolve in laptele caldut. Se rade coaja lamaii spalate si sterse si se pun intr-un castron mare faina cernuta, zaharul, coaja rasa de lamaie, sarea, oul si untul. * Se adauga drojdia topita in lapte si se framanta - mai intai cu mixerul si apoi cu mana - un aluat neted, care se acopera cu un stergar si se lasa sa creasca la temperatura camerei, circa o ora, pana ce isi dubleaza aproape volumul. * Se spala prunele, se rup in doua (nu se desprind jumatatile de tot), li se scot samburii si se pune cate un cub de zahar in fiecare pruna. * Se mai framanta o data aluatul cu mana, se formeaza un sul si se taie in 14 bucati egale. * Se aplatizeaza cu palmele fiecare bucata de aluat, se aseaza pe ea o pruna, care se acopera apoi cu aluatul si se formeaza galustele, avand grija sa fie bine lipite, ca sa nu se desfaca. * Se pun galustele pe o planseta infainata, se acopera cu un servet si se lasa sa creasca inca 30 de minute. * Se fierb pe rand galustele in aburi, circa 20 de minute (intr-o sita introdusa in oala, peste apa care clocoteste). * Se topeste untul intr-o tigaie, se adauga pesmetul si se lasa sa se rumeneasca. Galustele se servesc fierbinti, presarate cu pesmet, zahar pudra si bucatele de unt.
Mere in aluat
Ingrediente (pentru 6 portii): 150 g faina, o lingurita rasa praf de copt, 1 varf de cutit sare, 1 ou intreg, 1 galbenus, 1/4 l lapte, 4 mere potrivite, unt pentru prajit, 75 g zahar, 1 lingurita scortisoara macinata.
Mod de preparare: *