Fructele toamnei: CATINA
Leacul celor 30 de boli
Ani de zile, virtutile catinei au fost ignorate, tocmai din cauza marii ei raspandiri. Cine sa bage in seama o tufa tepoasa, catarata pe povarnisurile nisipoase din marginea drumurilor de tara, pe dealurile pietroase ori prin ostrovurile inconjurate de ape? "Gard viu", asa cum i se spune prin multe locuri, catina a fost vreme indelungata doar prietena porumbeilor si-a paunilor (ea lipseste si astazi din multe culegeri de plante medicinale), inainte sa devina o "bomba" a medicinei fitoterapeutice, o planta-miracol care vindeca aproape orice rau.
Recoltarea
Acum, in luna octombrie, catina se afla la deplina maturitate, numai buna de transformat in ceaiuri, siropuri, dulceata, gem si lichior. In tara si-n Bucuresti (mai ales la Obor) ea se vinde sub forma de boabe portocalii.
Actiune terapeutica
Energizant puternic, da rezultate rapide in recuperarea energiei dupa efort fizic si intelectual. Scade durata de convalescenta dupa boala.
Curativ: preparatele din catina alba, asociate cu orice alt medicament, ii maresc acestuia considerabil efectul, scazand totodata actiunea negativa a medicamentelor de sinteza. Catina este radioprotectoare, fotoprotectoare (protectie pentru plaja), cicatrizant puternic. Are efect pozitiv in cazul unei proaste circulatii periferice. Avand efect imunomodulator, se recomanda in cancer si HIV (SIDA). E buna in malnutritie, in boli fiziologice.
Preparate din catina alba (fructe)
Suc de catina in 3 variante
Reteta de baza: 1 kg de fructe de catina, putina apa, zahar in volumele recomandate mai jos.
Mod de preparare: Fructele se spala in 2-3 ape, apoi se zdrobesc cat se poate de bine (cel mai simplu e sa folosim storcatorul de fructe) si se storc cu ajutorul unui tifon. Sucul obtinut se pune