Preşedintele Traian Băsescu (foto) a declarat ieri că, dacă se împlinesc cele 60 de zile prevăzute de Constituţie în care Legislativul poate da un vot pentru noul Guvern şi sunt respinse două propuneri de premier, poate dizolva Parlamentul, fără să aştepte noul preşedinte. Şeful statului a venit, într-un interviu acordat ieri postului public de radio, chiar cu un termen fix pentru dizolvarea Parlamentului, care ar duce la organizarea alegerilor anticipate: 7 decembrie, prima zi după al doilea tur de scrutin.
Declaraţia preşedintelui este însă în contradicţie cu prevederile Constituţiei, care spune că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele şase luni ale mandatului. Băsescu a mai avertizat că, dacă Guvernul Croitoru nu va fi învestit de Parlament, va desemna un alt premier, politic, „din partidul cu cel mai mare număr de parlamentari“, care este PDL. În ochii preşedintelui, varianta ideală pentru şefia Executivului ar fi fost Mugur Isărescu, “dar în perioadă de criză nu poţi să duci guvernatorul BNR la Guvern”.
Croitoru, fără echipă
Pe fondul tensiunii politice generate de afirmaţiile lui Băsescu, calificate drept „şantaj ordinar“ de către liderii opoziţiei, negocierile pentru formarea Guvernului au bătut ieri pasul pe loc. Singurul lider care a făcut o vizită la Palatul Victoria, unde premierul desemnat, Lucian Croitoru, i-a aşteptat pe reprezentanţii partidelor la discuţii, a fost preşedintele UDMR, Marko Bela. El a susţinut că nu a discutat decât cu Emil Boc şi că nu sunt întrunite condiţiile pentru negocieri, atâta timp cât Uniunea îl susţine în continuare pe Klaus Johannis, care a rămas şi opţiunea PNL, a PSD şi a minorităţilor.
Prevederile Constituţiei
ARTICOLUL 89
(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele poat