Gutuile, fructele parfumate şi aurii ale toamnei, pot fi valorificate sub diferite forme: proaspete, coapte, fierte sau uscate prin deshidratare. Sunt recomandate mai ales în sezonul rece, pentru stimularea imunităţii. Gutuile se consumă proaspete, ca hrană excelentă pentru ficat. Din fructele ajunse la maturitate, bine coapte, se prepară tonice pentru afecţiuni digestive sau respiratorii. Ca remediu expectorant şi calmant în afecţiuni precum angina pectorală, traheita, bronşita, tuberculoza, în stadiul incipient, se folosesc seminţele.
Recomandare
Preparatele din gutui: siropul, jeleul şi marmelada sunt bune pentru convalescenţi.
Are efect pozitiv asupra psihicului
Datorită caracterului ei acid, gutuia înlătură senzaţia de greaţă după o masă îmbelşugată. De asemenea, adăugată în salatele de legume şi de fructe, gutuia stimulează digestia. În plus, toate soiurile de gutui au o influenţă favorabilă asupra psihicului, îmbunătăţind starea de spirit. Sucul de gutuie este recomandat cardiacilor, astenicilor, persoanelor cu probleme respiratorii şi celor care au frecvent indigestii. Se consumă, zilnic, câte un pahar, înainte de masă, vreme de 30 de zile.
Sucul de gutui are efecte terapeutice înzecite dacă este combinat cu suc de morcovi şi de mere în proporţii egale. Porţia zilnică de amestec este de 300 ml.
Şi seminţele au proprietăţi terapeutice
În bronşite, tuse urmată de expectoraţie cu sânge, astm, diaree sau în hemoragii uterine, preparatele cu seminţe s-au dovedit foarte eficiente. O budincă de orez care conţine seminţe de gutui este un leac gustos şi la îndemână. Aceasta se prepară din următoarele ingrediente: 500 ml de lapte, 4 linguri de orez, două linguri de miere, o lingură de seminţe de gutui, scorţişoară după gust, două ouă de găină sau patru ouă de