„Nu mă gândisem niciodată la moarte. Cel puţin, nu la a mea“, curg vorbele, grele ca plumbul. Bogdan are 28 de ani şi un diagnostic: cavernom fronto-parietal, în zona motorie. O malformaţie de ghemuri vasculare, care generează hemoragie, crize epileptice, cefalee. O operaţie în România, unde nu există aparatură potrivită, înseamnă şanse mini-me de reuşită. Salvarea lui Bogdan e o clinică din Hanovra.
O pată albă în jurul unei zone întunecate arată locul unde sunt localizate cavernomul şi cheagul de sânge. Dacă n-ar fi fost acesta din urmă, Bogdan Curelea nu s-ar fi temut pentru viaţa sa. „Mă gândesc uneori cum e mai bine: să mori subit, fără să ştii nimic, sau să fii condamnat la moarte, să ştii ce urmează să ţi se întâmple, să ai timp să îţi iei rămas bun de la toţi cei dragi...“. Slăbit, un pic şchiopătând de piciorul drept, tânărul de 28 de ani se aşază lângă măsuţă, arătând înspre ultimul film de la tomograf. Cu peste trei ani în urmă, într-o seară, s-a trezit că nu mai poate mişca degetele de la piciorul drept. La puţin timp după, n-a mai simţit întregul picior.
Cavernom fronto-parietal
„Niciodată nu am conştientizat foarte bine vârsta pe care o am, ba chiar uneori mi se părea că am văzut multe, că am făcut multe. Iar acum, pus în faţa acestei piedici, mi se pare că am trăit prea puţin“, rosteşte nedumerit, nevenindu-i încă să creadă cât de mult se poate schimba totul în câteva minute. Săptămâni întregi s-a plimbat prin spitale, primind diagnostic după diagnostic. După nenumărate încercări, un tomograf şi un RMN au adus şi afecţiunea corectă: cavernom fronto-parietal în partea stângă a creierului, o semipareză pe partea dreaptă a corpului. „Cavernomul reprezintă o malformaţie rară de ghemuri vasculare, manifestările clinice cele mai frecvente fiind hemoragia, crizele epileptice, cefalea etc. Până acum, persoanele care sufe